Fundació Vila Casas
MUVACC


CAT | ESP | ENG | FRA

Exposició Virtual

Josep Guinovart


Toros, hondura y cante
Inici 09/01/2019
Exposició realitzada del 17 de setembre al 19 de desembre de 2009

Toros, hondura y cante

 

Tinc penjada darrere la porta del meu despatx a la universitat una frase atribuïda a Josep Pla que diu així: “Vivim en el més pur atzar”. És ben cert que la sort tot ho irriga i també que tot ho apergamina i ho desseca. Són “sorts” la de vares, la de banderilles i, per descomptat, l’atzar hi té molt a veure a l’hora d’entrar a matar el noble animal a l’arena. Arranco així atès que la temàtica taurina és la que encapçala el títol de l’exposició sobre Guinovart que té el bon criteri d’organitzar la Fundació Vila Casas a l’Espai Volart de Barcelona. Toros, hondura y cante són arguments imbricats en aquesta ocasió amb la rúbrica de Guinovart per...


llegir tot

QUADRES DE L’EXPOSICIÓ: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
A las cinco de la tarde. Homenaje a Ignacio Sánchez
1950
Pintura
Tinta sobre paper

Homenatjant al seu gran amic, Ignacio Sánchez Mejías, Federico García Lorca li dedica un poema al torero mort a la plaça de toros de Manzanares l'11 d'agost de 1934. Per Guinovart, el poeta andalús va ser una constant dins la seva trajectòria artística i atret per les imatges que era capaç de crear gràcies a la seva obra. En l'obra observem tots els elements claus d'aquell dia, la plaça de toros, un rellotge que marca les cinc de la tarda i les banyes del toro tacades de sang. El simbolisme en aquesta obra pren la mateixa força que els versos de Lorca.
Aparato para aprender a torear
1952
Pintura
Oli sobre tela

L’estimulant recorregut pel món rural i la pintura de Benjamín Palencia, fan que Guinovart canviï la seva percepció de les sensacions extretes d’aquest món real i les viscudes a un nivell intel·lectual del món de la cultura. Aparato para aprender a torear, és un meravellós exemple que anuncia un petit canvi cap a l’abstracció. La representació del toro viu construït com un aparell i que paradoxalment s’observa el seu interior, formalitza la seva intenció d'introduir-se vers una esquematització de caràcter geomètric. L’artista, un cop més tracta els temes taurins, com a pretext per buscar noves composicions.
Duende
Dibuix
Tècnica mixta sobre fusta

Guinovart no era un gran aficionat als toros, però si l'interessaven des d'un punt de vista plàstic així com el valor i passió del torero que es juga la vida davant del toro. Aquesta mateixa idea del sentiment tràgic, dels aspectes purament emocionals, va ser la que va portar a l'artista a sentir-se atret pel cant flamenc o també conegut com cante jondo. En aquesta obra, es troben representades les cordes d'una guitarra espanyola amb les paraules de què podria ser una cançó de flamenc. La peça treballada en fusta, és un cop més, una nova forma d'expressió de Guinovart.
Guitarres Lorquianes
Escultura
Tècnica mixta sobre fusta

Lorca, un referent per l'artista, torna a ser inspiració per aquestes peces. En un acte de deconstrucció, Guinovart torna a comunicar-se amb el seu llenguatge propi i ho fa de la forma més plàstica que pot, desmuntant guitarres. L'elecció d'aquest instrument possiblement és donat per ser un objecte poètic que ell associa amb la poesia de Lorca i també per la seva relació amb el cante jondo andalús. La forma de tractar els elements d'aquestes obres, denota la mateixa passió que Guinovart admirava en els toreros, utilitzant la mateixa gama cromàtica que en peces anteriors.
Sense títol
1959
Dibuix
Tinta sobre paper

Les influències de Picasso, Miró i Lorca estan presents en les creacions de l'artista dedicades a la tauromàquia, sigui d'una forma directe o indirecta, sempre podem trobar inspiració en qualsevol d'ells. La importància de l'univers taurí i la seva fascinació per l'art de la lídia, manifesta que la lluita entre toro i el cavall o entre el torero i el toro, es converteixen en els protagonistes d'un combat de sacrifici existencial. La litúrgia dels toreros a l'hora d'enfrontar-se a la corrida o el públic expectant al duel sanguinari, són escenes escollides per Guinovart en aquesta sèrie de tinta sobre paper.
Portada original de la Carpeta de la Sèrie "Els Braus"
1950
Dibuix
Guaix sobre paper

Fascinat pels cartells de les corridas de toros, Guinovart dedica part de la seva obra a emular aquestes peces publicitàries amb el seu llenguatge pictòric. La seva gran aportació en aquest gènere, quant a iconografia, són precisament aquestes cèlebres estampes de la tauromàquia, la primera tirada de la qual es va fer el 1816. En totes elles, mostra escenes centrades en els aspectes més cruents de l'espectacle o fent referència a altres elements típics de la cultura andalusa, com les guitarres espanyoles. En molts trobem la seva firma o referències a Lorca.
El toro i l'estel
1958
Pintura
Guaix sobre paper

L’estada de Guinovart a París, entre 1953 i 1954, li obre nous horitzons i li possibilita a una nova aventura plàstica i observarem aleshores uns canvis pictòrics del seu llenguatge. En l’obra El toro i l’estel, ja reflecteix aquesta llibertat de l’expressionisme al·legòric, deformant el rostre d’un toro i la representació d’un estel i les armes del torero en la part superior. De nou, un crit desesperat i un dramatisme soterrat com a metàfora del combat de la vida, ens mostra una mirada brutal i ferotge del patiment de l’animal amb suaus pinzellades.
Toro
1955
Pintura
Guaix sobre paper

Corrida de toros
1949
Pintura
Guaix sobre paper

Escena de una corrida
1954
Pintura
Oli sobre tela

La Tauromaquia
1962
Pintura
Tinta sobre paper

Guitarres Lorquianes
Escultura
Tècnica mixta sobre fusta

Cap de toro
1956
Escultura
Guaix sobre paper

Toro al sol
1956
Pintura
Guaix sobre paper

Esbós de l'escenografia per a "La Feria y calla" de ALfredo Mañas
1964
Pintura
Guaix sobre paper

Portada de la carpeta dels gravats de Lorca
1951
Pintura
Tècnica mixta sobre tela

La Cogida y la muerte
1951
Gravat
Grafit sobre paper

Malagueña
151
Gravat
Grafit sobre paper

Jondo
2007
Pintura
Tècnica mixta sobre fusta

MUSEUS FÍSICS DE LA FUNDACIÓ PRIVADA VILA CASAS:
BARCELONA

ESPAIS VOLART
Exhibicions temporals Art Contemporani

Espai Volart
BARCELONA

MUSEU CAN FRAMIS
Museu de Pintura contemporània

Can Framis
PALAFRUGELL

MUSEU CAN MARIO
Museu d’Escultura Contemporània

Can Mario
TORROELLA DE MONTGRÍ

MUSEU PALAU SOLTERRA
Museu de Fotografia Contemporània

Palau Solterra© 2015 Fundació Vila Casas   *   Avís legal i política de privacitat   *   Política de cookies   *   Mapa web   *   Anunzia