CAT | ESP | ENG | FRA
Facebook Twitter Youtube Pinterest Youtube Linkedin Foursquare

Exposició Virtual

Miguell Rasero


Monólogo interior
Inici 30/05/2019
Exposició celebrada del 14 d'abril al 25 de juny de 2011 a la Fundació Vila Casas

MIGUEL RASERO

Glòria Bosch

 

Cada dia ens hem d’enfrontar a un nou repte amb il·lusió i amb l’energia de la vida, com si et sentissis a la corda fluixa, des de la solitud, “però l’àngel es fa anunciar: queda’t sol per rebre’l. L’àngel, per a nosaltres, és la nit caiguda sobre la pista, que la teva solitud, paradoxalment, estigui a plena llum, i la foscor està composta per mil ulls que et jutgen, et temen i esperen la teva caiguda...”[1]

 

Caminar sobre el buit... La vida camina sobre el buit, un forat que s’omple de temps, espai, terra, inquietud o desig, però sempre respirem sobre la fragilitat d’una corda fluixa. Observo les obres que, com la vida, es...


llegir tot

QUADRES DE L’EXPOSICIÓ: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Homenaje a Genet
1999
Pintura
Tècnica mixta sobre fusta

El monòleg interior de Rasero avança per un fil tibat que s’alça sobre el buit, la fragilitat i la incertesa. Sentir-te exclòs d’un món al qual creus que no pertanys i alhora viure la vida amb tota la força. Convertir-te en un funàmbul caminant sobre la corda que uneix passat i futur tot fent equilibris per no caure al buit mentre sents tota la vida bategant a la cara. Una metàfora constant sobre l’equilibri inestable com a homenatge a Jean Genet i la seva obra El funàmbul.
Jucio final
2000
Pintura
Tècnica mixta sobre fusta

A Juicio final [Judici final], Rasero torna a remetre a la fragilitat i la incertesa de l’existència humana: una obra de grans dimensions amb una sèrie de fustes amuntegades en dos grups que mantenen un equilibri precari. Al bell mig de la peça trobem un punt d’equilibri que pot donar peu a un punt i a part. Aquí és quan ens preguntem si la pintura sorgeix d’un monòleg interior o solament és una via que incita al diàleg. Només nosaltres en tenim la clau.
Sin título
2002
Dibuix
dibuix a llapis sobre paper

Atret per l’exploració d’altres tècniques de creació, Rasero mira enrere per centrar-se en la senzillesa del traç d’aquells dibuixos que adornaven les ceràmiques gregues o els frescos envellits de Pompeia. Un traç senzill però amb un disseny sofisticat, com les representacions gràfiques dels primers estudis neuronals. Rasero és un artista a qui li agrada, com bé diu ell, canviar de vestit segons la cançó que toqui. La lleugeresa amaga una contraposició entre el corpori i l’eteri, la ingravidesa de l’espai i la gravetat.
Tríptico
2006
Escultura
Tècnica mixta sobre fusta

Amb certes referències a artistes contemporanis, Rasero juga amb l’expressionisme abstracte i els colors bàsics. Aquesta forta energia fa ressuscitar la pintura que alguns estaven matant, és una manera de posar rauxa al seny, de trencar costums enquistats. Ara hi ha un nou paradigma, un horitzó infinit que espera que algú hi cavalqui, una creació sense restriccions per gaudir del procés. Perquè de vegades el monòleg interior també va d’això, de deixar-se anar i explorar altres vies de creació. El funàmbul de Rasero a vegades se submergeix en estructures com les que veiem aquí, habitacions plenes de color.
Barraca
2003
Escultura
Tècnica mixta sobre fusta

Molts cops s’ha de mirar endins i enfora per transformar el procés de creació i cercar una nova posició. Sortir d’aquesta ceguesa interior és quelcom dolorós, i molts es queden atrapats en el conflicte psíquic que cal ser tot el que hi ha dins nostre, sense saber si hi ha res. Per sortir-ne cal mirar enfora, i per això Rasero tria la natura morta, De Vegetabilibus, les fustes i el constructivisme. Trobar elements de la natura que puguin formar part de l’obra, com el cas de la sèrie Barraca, en què materials simples encaixen a la perfecció.
Crucifixión
2004
Pintura
Tècnica mixta sobre fusta

L’obra Crucifixión ens torna a portar a un univers d’una atmosfera fràgil i solitària, a una metàfora de l’existència, la vida i la mort. Sentir-se sol davant l’horitzó, no tenir al davant cap déu com a guia o trobar-se en una corda fluixa, en què el més mínim error és castigat. Navegar entre els pecats capitals de manera rebel per alimentar la font d’imaginació que es transformarà en matèria d’art i en què l’univers es convertirà en una salvació per redimir les culpes.
El sueño del arquitecto
1998
Pintura
Tècnica mixta sobre fusta

En l’obra El sueño del arquitecto [El somni de l’arquitecte], s’aprecia un personatge fent tota mena d’equilibris per no traspassar el llindar que ens separa de l’abisme. És una obra que, de manera inconscient, ha acompanyat l’artista en els darrers temps, en el seu constant viatge d’anar i tornar, i que pren una especial rellevància com a deconstrucció del procés creatiu de Rasero, ja que s’hi fan paleses les inquietuds anteriors i alhora descobreix i anticipa el que serà les seves futures investigacions sobre l’espai.
Tríptico
2006
Escultura
Tècnica mixta sobre fusta

L’estiu irromp sobtadament amb colors vius i regna una calma absoluta: res es mou. L’estiu és el nostre jardí de les delícies, on el temps és lent i monòton i sovint et fa sentir ancorat enmig d’un oceà càlid i silenciós. I de cop, l’estiu s’acaba. Les estacions se succeeixen, la natura continua retinguda en el seu cercle del retorn etern. Aquesta és la sensació que mostra la sèrie De Vegetabilibus.
Sin título
1996
Pintura
aquarela sobre cartró

Caminar sobre el buit, sobre un forat que s’omple de temps, d’espai, d’inquietuds o de desig, però sempre respirant sobre la fragilitat d’una corda fluixa. Cada dia ens hem d’enfrontar a nous reptes amb l’energia plena i viva. Aquest cop, no caminem sobre la corda, sinó que l’agafem amb força i prenem embranzida per burlar-nos d’aquesta fragilitat que tant ens espanta, sense por de la incertesa que tant ens pertorba.
Funámbulo
1996
Pintura
aquarela sobre cartró

Sin título
1975
Dibuix
dibuix a llapis sobre paper

El grito
1999
Pintura
Tècnica mixta sobre fusta

Homenaje a GAudí 2
2002
Dibuix
dibuix a llapis sobre paper

Red
2003- 2004
Pintura
Tècnica mixta sobre fusta

Sin título
2003
Pintura
Tècnica mixta sobre fusta

Sin título
2004
Pintura
Tècnica mixta sobre paper

Tempus fugit
1998
Escultura
ceràmica

Barracas
2003
Escultura
Tècnica mixta sobre fusta

Sin título
2008
Pintura
Tècnica mixta i matèria sobre tela

Tríptico
2007
Pintura
Tècnica mixta sobre fusta

BARCELONA
ESPAIS VOLART
Exhibicions temporals Art Contemporani

Espai Volart Telèfon E-mail Localització
BARCELONA
MUSEU CAN FRAMIS
Museu de Pintura contemporània

Can Framis Telèfon E-mail Localització
PALAFRUGELL
MUSEU CAN MARIO
Museu d’Escultura Contemporània

Can Mario Telèfon E-mail Localització
TORROELLA DE MONTGRÍ
MUSEU PALAU SOLTERRA
Museu de Fotografia Contemporània

Palau Solterra Telèfon E-mail Localització


Subscriu-te al newsletter © 2019 Fundació Vila Casas   *   Avís legal i política de privacitat   *   Política de cookies   *   Mapa web   *   Anunzia