CAT | ESP | ENG | FRA
Facebook Twitter Youtube Pinterest Youtube Linkedin Foursquare

Exposició Virtual

Agustí Puig Puig


Dues de blanc i una de negra
Inici 11/12/2016
Exposició celebrada del 11 de desembre de 2008 al 31 de gener de 2009 a la Fundació Vila Casas

Agustí Puig - dues de blanc i una de negra 

 

L’amic Agustí Puig…

…la seva pintura ens retorna als vells temps

en què art i vida, estètica i filosofia,

no tenien cap compartiment entre ells.

Francesc Miralles[1]

 

Aquestes paraules de cloenda del text sobre Agustí Puig marquen el començament d’un projecte que s’ha anant gestant al llarg de nou anys fins a arribar al moment de la seva consolidació. La pintura de l’Agustí i el fet d’inaugurar aquest nou espai a Barcelona amb ell, és per mi una confluència molt especial on hi ha la bona mescla de l’interès que sempre he sentit per la seva obra —no es gratuïta l’afirmació que és un personatge mimat, perquè n’és...


llegir tot

QUADRES DE L’EXPOSICIÓ: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Sense títol
2008
Pintura
Tècnica mixta sobre tela

Energia, força, vigor i cossos sense limitacions. Així se’ns presenta aquest artista de Sabadell nascut el 1957. Pertanyent a la transavantguarda i en constant evolució, descobrim en Puig un caos creatiu en el qual la simplicitat del traç és el mitjà d’expressió així com l’impuls i la força en la seva forma d’aplicar la pintura. El seu passat artístic influenciat per l’art conceptual li ha permès avançar en la seva recerca de la idea primigènia i d’eliminar tot aquell contingut innecessari.
Sense títol
2008
Pintura
Tècnica mixta sobre tela

El cap pensa i els peus caminen. Agutí Puig no necessita res més per a representar els seus homenets com els anomena afectuosament. Miró deia que “per a saltar cap a l’aire el primer i essencial és tenir els peus fermament plantats a terra”. Tota la resta és superflu i per tant l’artista redueix de nou, elimina tot allò innecessari i representa amb els seus personatges aquesta mateixa idea. Potser inspirat per ella, potser una conclusió a la qual ha arribat amb el pas del temps i la profunda reflexió que el caracteritza. El seus homenets es tornen emblema del seu treball i amb ells juga juntament amb l’atzar per a crear les seves obres carregades de misteri.
Cossos ascendents
2008
Pintura
Tècnica mixta sobre tela

Els grans formats d’Agustí Puig ens impacten, embolcallen i aboquen a una profunda reflexió. Els suports són diversos, des de fusta i paper fins a llenç. Però en tots i cadascun d’ells sempre hi ha una constant que es manté: un caos controlat. Ell mateix afirma que “Del caos sorgeixen coses que mai no trobaries si treballessis de manera ordenada”. D’aquest caos neix Cossos ascendents, una obra en la qual percebem cert punt de misticisme. Són potser aquests dos caps la representació de l’elevació de l’ésser humà a un estat superior de consciència? ¿Ens parla aquesta obra de la mort? Per Puig, la mort representa l’origen de tot. La mort és condició sine qua non perquè existeixi la vida. El fons negre com a buit i els caps humans, surant, levitant amb aspecte de medusa, pujant a la superfície des de les profunditats marines, els ens contemplatius marcats amb força en la tela i compostos d’un embull de línies, tots i cadascun dels aspectes d’aquesta obra ens submergeixen en el propi oceà caòtic i obscur de Puig
El pintor perdut
2008
Pintura
Tècnica mixta sobre tela

Amb una recerca constant de la resposta del misteri de l’art, Puig prefereix realitzar les preguntes adequades, abans que buscar respostes. En la seva obra es percep que l’obvietat no li interessa. Prefereix insinuar subtilment que mostrar. Utilitza una iconografia cal•ligràfica i depurada que ha anat perfeccionant en les seves innumerables obres, tant en els seus dibuixos i pintures com en els seus gravats i obra gràfica. El pintor perdut ens mostra el pintor angoixat, amb un traç frenètic i incisiu més propi de la punta seca que de la pintura.
Enganxats
2008
Pintura
Tècnica mixta sobre tela

L’obra d’Agustí ens presenta personatges universals. Lluny de representar únicament la realitat de l’artista, ha anat simplificant els seus personatges i traços per a parlar de cossos sense limitacions, postures i realitats que ens pertanyen a tots. Entra en joc la interpretació de l’espectador que es veu reflectit en realitats que tots podem identificar. En aquesta obra en concret percebem la nostra connexió i ens veiem adherits per la nostra pròpia condició d’éssers humans.
Sense títol
2008
Pintura
Tècnica mixta sobre tela

Les obres de l’artista sovint es caracteritzen per l’ús d’una gamma cromàtica concreta. Els colors més recurrents són el blanc, negre, marrons i ocres. Tots ells apropen les obres al primitivisme, així com els traços pràcticament cal•ligràfics i les formes simples i iconogràfiques . L’espectador es veu transportat a un lloc sagrat entre la idea i la realització d’aquesta.
Niño abrazando a su madre
2008
Pintura
Tècnica mixta sobre tela

Amb contundència i simplicitat ens presenta l’artista aquesta obra d’un nen abraçant la seva mare. Inquiet, intuïtiu i una mica salvatge, Agustí traça enèrgicament en l’aire abans que la matèria aterri en el suport. La seva impaciència es compensa amb els anys de recerca i simplificació dels seus símbols, sent el resultat final clar i contundent. L’escrostonat de la pintura blanca sobre el fons negre dota l’escena d’immediatesa i atemporalitat, ambdós conceptes constants en la seva obra.
Transportat
2008
Pintura
Tècnica mixta sobre tela

Si hi ha un personatge que és recurrent en l’obra de Puig, aquest és el caminante. Figura que podem interpretar com a ser humà universal. Aquesta figura, dotada de moviment i composta únicament de peus i cap, reapareix quasi de manera obsessiva en moltes de les obres de Puig. Es tracta d’un caminant etern, compost només de cames i cap. El context del personatge canvia segons l’obra però segueix apareixent immutable, etern, transportat constantment.
Entrada del teatro
2008
Pintura
Tècnica mixta sobre tela

Entre els símbols recurrents que trobem en la seva obra hi ha: infinits, caps, peus, cadires... Traços enèrgics i potents conflueixen i donen atmosfera a conceptes tan universals i imprescindibles com: el pas del temps, la infantesa, la joventut, la vida o la mort. El seu món se’ns presenta en moviment i dotat d’una dimensió dramàtica. Entrada al teatro sembla una invitació de l’artista per a entrar, a través del vessament de matèries semilíquides, al seu explosiu i també líquid pensament.
Escrit sobre la paret
2008
Pintura
Tècnica mixta sobre tela

Puig grata amb força i indaga en les seves tècniques expressionistes. I amb el mateix ímpetu furga en ell mateix o en el seu llenç. Percebem aquest esperit vigorós, lliure, violent i ansiós. Ell mateix s’escriu per força en les seves obres. Escrit sobre la paret ens fa pensar en un autoretrat on l’artista ha tingut la necessitat de deixar una petjada profunda, trencada. Com si per por del pas del temps necessités deixar un rastre propi, realitzat amb angoixa, i plasmar la seva pròpia existència. Doncs l’existència en si mateixa de vegades és angoixant. El seu estil cal•ligràfic depurat es descontrola i crea una dualitat entre buit i ple, relleu i concavitat, blanc i negre, vida i mort, caos i ordre. És una obra enfrontada, oposada, misteriosa i frenètica.
Sota la capa de la pena negra
2008
Pintura
Tècnica mixta sobre tela

Sense títol
2008
Pintura
Tècnica mixta sobre tela

Home aspirat
2008
Pintura
Tècnica mixta sobre tela

Home
2008
Pintura
Tècnica mixta sobre tela

L'home petit
2008
Pintura
Tècnica mixta sobre tela

L'home petit rera la cortina
2008
Pintura
Tècnica mixta sobre tela

Les imatges de la lectura
2008
Pintura
Tècnica mixta sobre tela

BARCELONA
ESPAIS VOLART
Exhibicions temporals Art Contemporani

Espai Volart Telèfon E-mail Localització
BARCELONA
MUSEU CAN FRAMIS
Museu de Pintura contemporània

Can Framis Telèfon E-mail Localització
PALAFRUGELL
MUSEU CAN MARIO
Museu d’Escultura Contemporània

Can Mario Telèfon E-mail Localització
TORROELLA DE MONTGRÍ
MUSEU PALAU SOLTERRA
Museu de Fotografia Contemporània

Palau Solterra Telèfon E-mail Localització


Subscriu-te al newsletter © 2019 Fundació Vila Casas   *   Avís legal i política de privacitat   *   Política de cookies   *   Mapa web   *   Anunzia