CAT | ESP | ENG | FRA
Facebook Twitter Youtube Pinterest Youtube Linkedin Foursquare

Exposició Virtual

Joaquim Chancho Chancho


Chancho
Inici 21/01/2015

COMPROMETRE’S AMB EL COMPROMÍS DE L’ABSÈNCIA*

 

L’espai és un dubte: contínuament necessito marcar-lo, designar-lo...

Georges Perec

 

 

“El tall obre una nova possibilitat, remet a una altra alternativa nova”, em diu Joaquim Chancho mentre passo els fulls d’un llibre seu inèdit que comença amb la solitud d’una horitzontal i genera un discurs que s’acaba amb la mateixa línia tallada. Aquesta Seqüència  dels anys setanta que provoca i modifica tant les situacions com el pensament, té a veure amb l’exposició que presenta al VolArt2 de la Fundació Vila Casas, però també amb el fet de comprometre’s “amb el compromís de l’absència”, el compromís del no-relat “com un...


llegir tot

QUADRES DE L’EXPOSICIÓ: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

100 Figures
2008
Pintura


Fragment de l’obra de Chancho anomenat 100 figures, en la qual explora les moltes vies de la creació abstracta. En elles es fa latent la importància que li suscita la geometria. Abandona el caràcter simbòlic per a centrar-se en l’estudi del color, la forma, el mètode i la seriació. El seu llenguatge potser li serveix per a parlar, des de l’abstracció, de la pintura, del seu propi món i de la creació. Doncs com ell mateix diu, “en un quadre jo no comprenc l’amor cap a res que no sigui l’amor de pintar”.
Paper 277-278
2005
Dibuix
Guaix sobre paper

L’eliminació d’un cromatisme complex mostra, en aquesta peça, un retorn a l’origen. Un llenguatge clarament constructiu es fa present i juga amb la captació de l’espectador cap als llimbs de la bidimensionalitat i la tridimensionalitat. Chancho tensa els límits de la percepció de l’espai. Simplifica a través del blanc i el negre aquest joc al qual ens veiem sotmesos. Lluny d’intentar entendre la lògica del quadre, ens veiem apreciant, simplement, l’abstracció pura.
Políptic 12
2006
Dibuix
Guaix sobre paper

La seriació és una constant en l’obra de Chancho. El que aparentment semblen fractals, componen l’univers concret de l’artista, despullat d’adornaments. Les línies, quasi com a gest terapèutic, indueixen a una unitat essencialista. Les vibracions, les imperfeccions, són l’essència que compon aquesta obra. Està basada, com moltes de les seves obres, en seqüències successives o elements pràcticament cal·ligràfics. És potser una representació del que ell mateix defineix com a naturalesa de l’espècie humana, “només hem après a multiplicar i a multiplicar-nos”.
Pintura 08.7
2008
Pintura
Oli sobre tela

Obra de gran dinamisme visual. De nou, el traç de Chancho pivota entre la cal·ligrafia i el gest. Els zig-zags característics de la seva obra mostren un dualisme entre allò estàtic i allò àgil. De composició diagonal, els seus raigs negres impacten en un to vermell radical. I és que aquestes formes ja apareixen en alguns dels seus dibuixos el 1969. Algunes de les seves obres més coetànies a aquesta, com Pintura 80.21, Pintura 08.18 y Pintura 08.5 exploren de forma quasi obsessiva les variacions sobre aquest mateix concepte. Les mutacions de color o de composició no fan més que reformar la idea que l’artista s’enfronta a cada obra des de la preparació més meticulosa. I que cada traçada ha estat interioritzada a través de la repetició, eliminant pràcticament l’atzar i deixant que l’espontaneïtat sigui part d’un procés minuciós i conscienciós.
Pintura 08.6
2008
Pintura
Oli sobre tela

L’obra se’ns presenta com un enigma. Les traces oscil·len entre el signe i la geometria. Els colors són complementaris i oposats, propis de la gamma de l’artista. La imatge es debat entre l’abstracció pura i la reminiscència dels camps llaurats que contemplava l’artista en la seva infantesa. El gest lluita entre l’espontaneïtat i la preparació meticulosa. El dibuix es realitza sostraient matèria, el menys es converteix en més. Potser és un mirall. Dues imatges iguals, exactes, però alhora oposades i complementàries.
Pintura 937
2007
Pintura
Oli sobre tela

Pintura 08.25
2008
Pintura
Oli sobre tela

A 32
2008
Pintura
Oli sobre tela

A 32
2008
Pintura
Oli sobre tela

Dibuix 99
2005
Dibuix
Guaix sobre paper

Dibuix 98
2005
Dibuix
Guaix sobre paper

Pintura 08.3
2008
Pintura
Oli sobre tela

BARCELONA
ESPAIS VOLART
Exhibicions temporals Art Contemporani

Espai Volart Telèfon E-mail Localització
BARCELONA
MUSEU CAN FRAMIS
Museu de Pintura contemporània

Can Framis Telèfon E-mail Localització
PALAFRUGELL
MUSEU CAN MARIO
Museu d’Escultura Contemporània

Can Mario Telèfon E-mail Localització
TORROELLA DE MONTGRÍ
MUSEU PALAU SOLTERRA
Museu de Fotografia Contemporània

Palau Solterra Telèfon E-mail Localització


Subscriu-te al newsletter © 2019 Fundació Vila Casas   *   Avís legal i política de privacitat   *   Política de cookies   *   Mapa web   *   Anunzia