8 hores amb Tàpies

Sophie Köhler


(Essen, Alemanya, 1977 - )

Sophie Köhler (Essen, Alemanya, 1977), guanyadora del Premi de Fotografia 2020 de la Fundació Vila Casas, presenta un projecte fotogràfic i sonor que explora l'impacte que exerceix l'art en persones que hi estan exposades durant vuit hores al dia: el personal de sala dels museus.

El projecte audiovisual ens capbussa a les sales d'alguns dels museus més importants de Barcelona –la Fundació Tàpies, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), la Fundació MAPFRE i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA)– buscant una nova perspectiva. Köhler capgira la mirada i dóna veu i posa rostre al personal de sala, un col·lectiu invisible, tot i ser l’única presència que acompanya les obres d’art.

Es calcula que, de mitjana, el temps d’observació d’una obra d’art és de 28,63 segons. Què succeeix si una persona passa fins a vuit hores diàries davant d’obres de Tàpies o Rodin? Quin efecte té en la seva rutina laboral? I en la seva vida personal? Com afronta el silenci i la solitud de la seva feina?

El projecte s’aproxima a cada resposta individual a aquestes preguntes i ens convida a reflexionar sobre l’impacte de l’art en l’experiència quotidiana.