Fundació Vila Casas
MUVACC


CAT | ESP | ENG | FRA

Exposició Virtual

Viladecans


obra recent 2008-2010
Inici 30/05/2018
Exposició celebrada del 8 de març al 23 de juliol de 2011 a la Fundació Vila Casas

Llindars entre ombres

Lo que en arte deviene algo importante,

siempre acontece antes de que las ideas lo protejan,

las palabras lo expliquen y la razón lo ordene[1].

Joan-Pere Viladecans

 

Durant una llarga temporada he anat sempre acompanyada de notes i d’imatges sobre les teves pintures. L’arc de temps que ha unit les converses sobre l’obra ve de lluny —la més extensa ens remuntaria a una tarda de 1982— i ha fet possible la convergència de certes mirades al món de l’art, però en retrobar-nos la distància s’ha escurçat tant com si el darrer comiat s’hagués produït unes hores abans. Les experiències i els canvis s’han produït sense afectar el més mínim la...


llegir tot

QUADRES DE L’EXPOSICIÓ: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Setge de corbs
2010
Pintura
mixta sobre feltre orgànic

Aquesta obra ens remet directament al conte de Poe del corb. En ell, un protagonista anònim intenta oblidar a la seva estimada Leonor, quan un corb que entra en l'estada repeteix constantment "mai més". Igual que el relat de Poe, l'obra és d'ambient dens. En aquest cas, en comptes d'una única presència neguitosa cap al protagonista/espectador, trobem un setge. Una claustrofòbia creada per múltiples "mai més" i al centre un "horitzó" de paraula. Un concepte escrit, més mental que real. Un suposat horitzó col•locat a la força sobre els corbs i les cremades pronosticant que el mateix horitzó es troba cobert per aus.
Literatura-Objecte
2010
Pintura
mixta sobre feltre orgànic

El suport, filtre orgànic, dota a l'obra d'una nova dimensió, basada en la descomposició i per tant evolució de la mateixa obra. Es tracta d'una obra viva davant un concepte naturalment viu que evoluciona amb el pas del temps. La literatura és convertida en objecte. Veiem una clara relació establerta entre literatura i pintura. Un tron de blau ultramar, color recurrent en l'obra de l'artista, escenifica teatralment el concepte escrit. Aquest sembla sortir d'un pinzell de brotxa plana. De composició tancada i estàtica, Viladecans ens presenta un dels seus projectes més conceptuals.
Art
2010
Pintura
mixta sobre feltre orgànic

Aquesta obra segueix la mateixa estètica conceptual que la de Literatura. Escenifica un altre dels seus pilars. La descomposició del suport creat per l'abrasió de la superfície escenifica una imatge d'envelliment prematur. De nou el tron, i de nou el blau ultramar. Deixa rastres i símbols, com a mostres gairebé cal•ligràfiques, una impremta que unificada el seu llenguatge. A la nostra mà queda, exercir de grafògrafs i anar desvetllant les seves grafies. El bitllet col•locat en la part superior del tron, trenca amb la poètica de la imatge, provocant una nova incògnita. Un element extern que exerceix de missatge.
Naixement dels gèneres literaris
2010
Pintura
mixta sobre encuirat

Aquesta obra ens remet a un estat primigeni de gestació. Com un fetus en desenvolupament, tots els estadis, tots els vessants i branques conviuen en un espai atemporal de desenvolupament. El cuir del suport, relacionat directament amb la pell, dota d'orgànic al procés de gestació. Tot gènere literari està relacionat. El blanc, color pur i atribuït a la creació, en occident, il•lumina, el blau, geomètric, recull. També blanques, són les lletres de la literatura, així com el nus, que d'una banda presta a desfer-se i per un altra parla de cohesió. Estem potser, davant una obra que ens explica directament conceptes d'unificació, de creació i de gestació. Del naixement del pensament, no d'un individu particular sinó de cadascun de nosaltres.
Inventari de l'hort
2009
Pintura
mixta sobre feltre orgànic

Viladecans, com entomòleg, científic i observador s'endinsa en tot allò que l'envolta. La seva inspiració, les seves reflexions vénen no solament de la literatura sinó de la quotidianitat. Elements d'estudi es colen en les seves obres. Un exemple d'això és l'obra Inventari de l'hort. De nou la imatge orgànica, però aquesta vegada sustentada amb la representació de plantes. Aquestes semblen tretes pràcticament d'un diari científic de l'edat mitjana. O fins i tot d'aquell Manuscrit de Voynich, indesxifrable però carregat de misteri. L'ordinari barrejat amb l'enigmàtic. El decoratiu amb el científic, el mundà elevat a categoria d'excels.
Faustus
2008
Pintura
mixta sobre feltre orgànic

La història de Fausto de Goethe podria guardar certes relacions amb l'artista. Al llarg de la seva trajectòria ha escenificat, mitjançant el retrat o amb grafia, diverses vegades al personatge. Un protagonista frustrat pel seu desconeixement davant les arts, la literatura i la ciència que recorre a la màgia. Venent la seva ànima al diable ànsia aconseguir tan preuat coneixement. Percebem a un personatge fosc, amagat després de l'ombra i de mirada penetrant. La paraula Ànima (ànima) es repeteix a manera de mantra en tota l'obra, és la seva moneda de canvi. L'artista-personatge representat està embolicat d'ocres, vermells i taronges. Cromatologia característica del foc etern o de l'infern. No sabem amb certesa, si ens trobem davant el personatge turmentat per un pacte injust o al turment i l'angoixa que li produeix el saber-se conscient de tot allò que desconeix.
Pintura
2010
Pintura
pintura objecte

La pintura és convertida, en la present obra, en un element tridimensional. Aquesta, generalment plana, igual que moltes obres de l'artista es transforma en concepte tangible. El blau ultramar, el blau Viladecans com a fons de creació. Sobre aquest, un element adherit, un tros de bastidor i la paraula escrita. Viladecans no treballa amb artificis, la seva pintura no es remunta a la tradició d'escenificació i l'engany d'alguna cosa. La seva pintura va un pas més allà. De vegades és pintura per si sola, i quan vol crear la tridimensionalitat, no juga amb la tècnica, l'afegeix directament. Objectes que converteixen el tridimensional la pintura. Convertint per tant la seva pintura en pintura-objecte.
Gèneres
2010
Pintura
mixta sobre encuirat

Una clara analogia existeix entre la representació de la creació dels gèneres amb els diversos gèneres. Aquests neixen d'un niu, d'ous on s'han estat incubant para després fer eclosió en la seva maduresa. Hi ha una clara relació entre el niu i els ous sobreposats a la pintura i el dibuix en blanc del niu i la paraula escrita sobre literatura. De base, un intricat laberint o xarxa unifica i cohesiona tots els conceptes. És constant, l'expressió de Viladecans i l'èmfasi que posa en els vincles que existeixen entre, pintura, literatura, poesia, ciència.... Com si totes les branques provinguessin d'un nucli central i es nodrissin d'ell a través de la sàlvia que viatja en el seu interior. Conforma un mapa, un teixit, d'expressió que li serveix de reflexió d'una banda i de signe d'identitat per un altre. Viladecans és aquesta complicada xarxa neuronal i les seves obres són els axons que la uneixen.
Llibreta d'esboços
Pintura


L'obra de Joan-Pere Viladecans està estretament lligada amb la poesia, la literatura i en alguns casos el cartellisme. Ens planteja relacions existents entre diferents tipus d'expressió. Canals de connexió i representació basats de vegades a il•lustrar conceptes literaris. A la seva obra veiem reflectits, sovint una literatura clàssica. L'artista busca exemplificar relats que parlen de la seva vida, o que d'alguna manera l'inspiren. Beu de les fonts de Rilke, Tommas Man, Poe entre d'altres. En les seves llibretes, prèvies a qualsevol obra, veiem un exhaustiu imaginari i procés de creació, on cada pas previ està perfectament coreografiat.
Figura i paisatge
2008
Pintura
mixta sobre feltre orgànic

La Mètrica
2010
Pintura
mixta sobre encuirat

Nucli de gèneres
2010
Pintura
mixta sobre encuirat

Literatura
2010
Pintura
mixta sobre encuirat

Prestatge de coneixement
2010
Pintura
mixta sobre encuirat

Llibreta d'esboços
Pintura


Horitzó
2008
Pintura
mixta sobre feltre orgànic

Recital
2010
Pintura
mixta sobre encuirat

Empremta del temps
2010
Pintura
mixta sobre encuirat

Llibreta d'esboços
Pintura


El niu de la literatura
2010
Pintura
mixta sobre encuirat

Filosofia
2010
Pintura
mixta sobre encuirat
ALTRES EXPOSICIONS :
Homenatge a Catalunya
Frank Horvat
Homenatge a Catalunya


MUSEUS FÍSICS DE LA FUNDACIÓ PRIVADA VILA CASAS:
BARCELONA

ESPAIS VOLART
Exhibicions temporals Art Contemporani

Espai Volart
BARCELONA

MUSEU CAN FRAMIS
Museu de Pintura contemporània

Can Framis
PALAFRUGELL

MUSEU CAN MARIO
Museu d’Escultura Contemporània

Can Mario
TORROELLA DE MONTGRÍ

MUSEU PALAU SOLTERRA
Museu de Fotografia Contemporània

Palau Solterra© 2015 Fundació Vila Casas   *   Avís legal i política de privacitat   *   Política de cookies   *   Mapa web   *   Anunzia