Fundació Vila Casas
MUVACC


CAT | ESP | ENG | FRA

Exposició Virtual

Frank Horvat


Homenatge a Catalunya
Inici 30/05/2018

Frank Horvat i Catalunya

 

Des que vaig demanar a Frank Horvat aquesta col·lecció de  fotografies, anava implícit amb  la    sol·licitud  un  objectiu: persuadir-lo per fer una mostra sobre  com veu ell la Catalunya actual. Ràpidament em  va suggerir el títol  d'Homenatge a Catalunya, parafrasejant George  Orwell i  no  vaig  dubtar en  acceptar-ho.

 

El suggeriment de Frank Horvat  connectava a la perfecció  amb  la manera  de percebre  i assumir  les arrels  de la meva  pròpia  cultura, però  també  -des de la Fundació- permetia complir amb el seu fi principal: donar  a conèixer (fer  país, com diem  els catalans)  retent  homenatge al país que un estima.

 

I...


llegir tot

QUADRES DE L’EXPOSICIÓ: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
Barcelona. Catedral
2001
Fotografia
Fotografia

Dels llocs característics que l'artista escull per representar la Catalunya i rendir el seu homenatge trobem diverses imatges icòniques. Una podria ser aquest personatge, fent d'estàtua humana davant la catedral de Barcelona. Els turistes i el component turístic de Barcelona defineixen en certa manera la ciutat. Aquest tipus de tasca, exportada a les grans ciutats de tot el món il•lustra iconogràficament un dels reclams principals de la ciutat comtal. No únicament per la figura o estàtua humana sinó que ens defineix a una ciutat emmarcada i enfocada a rebre turisme.
Sagrada Familia
2001
Fotografia
Fotografia

Un altre dels paisatges homenatjats és la Sagrada Família de Barcelona. Basílica en construcció des de 1882. Dissenyada per Antoni Gaudí es va convertir en icona de la cultura Catalana a causa de la seva peculiar arquitectura i per ser el màxim exponent del modernisme català. Aquest peculiar enquadrament ens mostra un angle contra picat, on destaquen els elements colorits de l'esmentat estil modernista. Cada torre representa a cadascun dels apòstols. Els pinacles superiors de les torres dels Apòstols, simbolitzen els atributs episcopals: mitra, bàcul i anell. Encara en construcció, es preveu la seva finalització l'any 2026. Entre els arquitectes que han seguit treballant en la seva construcció es troben: 1926-1936 Domingo Sugrañes Gras 1944-1966 Francesc de Paula Quintana i Vidal 1966-1974 Isidre Puig i Boada 1974-1983 Lluís Bonet i Garí 1983-1985 Francesc de Paula Cardoner i Blanch 1985-2012 Jordi Bonet i Armengol 2012-2018 Jordi Faulí i Oller
Barcelona. Mercat de la Boqueria
2001
Fotografia
Fotografia

La Boqueria es converteix a un altre emblemàtic símbol del centre de Barcelona. Mercat situat a la meitat de les mítiques Rambles. Té una superfície de 2583 m² amb més de 300 llocs. Inaugurada en 1814, i a poc a poc convertit també en reclam turístic. La seva coberta metàl·lica va ser inaugurada en 1914 i la seva última remodelació es va fer l'any 2000. La fotografia serveix com a testimoni d'una venedora en un lloc de fruita. Si és cert que el mercat sol oferir una visió molt més estètica dels seus productes, ha estat durant molts anys el lloc al qual ha recorregut tota la població del barri antic per proveir-se. Es tracta d'una imatge costumista que il·lustra l'ambient característic d'aquest mercat.
Lleida
2001
Fotografia
Fotografia

No tota l'obra de Horvat se centra en homenatge a Barcelona sinó que també viatja a altres poblacions de Catalunya. En aquesta imatge trobem una icona religiosa darrere de la porta d'una església a Lleida. L'església retratada es tracta de la catedral nova. Construïda entre 1761 i 1781. Aquesta, d'estil purament barroc i influència academicista francesa se situa al centre comercial de la ciutat. En personatge fotografiat es tracta de l'escultura d'un escolanet, amb el vestit tradicional i subjectant una caixa de donacions amb la imatge d'un sant que no aconseguim veure.
Montserrat
2001
Fotografia
Fotografia

A la fotografia apareix una devota davant la verge de Montserrat, també coneguda com la Moreneta. És la patrona de Catalunya i el temple a Montserrat, centre de pelegrinatge per als creients. La seva festivitat és celebrada el 27 d'abril. La talla, realitzada en fusta d'àlber al segle XII pertany al Romànic. Moviment artístic característic de Catalunya amb les seves característiques i expansió pròpies. Algunes de les seves característiques es troben en les escultures inserides en arquitectures, figures hieràtiques i certa influència mossàrab. Aquesta talla en concret, representa a la verge, amb l'infant Jesús en la seva falda. Ella sosté una bola del món i Jesús aixeca la mà en senyal de benedicció.
Port Lligat. Casa Dalí
2001
Fotografia
Fotografia

Port Lligat és una de les poblacions mítiques de Catalunya. A escassa distància de Cadaqués i situat al Cap de Creus va ser llar del conegut artista Salvador Dalí. Ara com ara es troba la seva casa, actualment convertida en museu. Port Lligat antigament va ser, econòmicament, sustentada per la pesca deguda a la peculiar forma geogràfica de la seva badia, per tant guarda una estètica dels pobles pesquers de la Costa Brava. Avui dia pràcticament totes les visites que rep el lloc és degut a la ja citades cases-Museu de Salvador Dalí. Llar que es va fer construir ell mateix i que compta amb diverses particularitats com una estructura laberíntica o el rebedor ós.
Cadaqués
2001
Fotografia
Fotografia

Cadaqués és la postal estiuenca somiada de molts. L'accés al poble, reclòs entre muntanyes i que ocupa el lloc de vall enfront del mar, es realitza a través d'una llarga carretera de corbes, fent-ho encara més exclusiu. D'estètica pesquera, les seves cases blanques conformen el típic paisatge mediterrani. Cadaqués es converteix en imatge i font d'inspiració, per a molts artistes, inspiració literària artística o onírica. La bohèmia lírica artística del poble ha atret al llarg dels anys a grans personalitats de l'art català i internacional. Dalí o Josep Pla en son exemple d'això. Els seus carrerons laberíntics conviden al visitant a perdre's en un dels llocs de referència de l'Alt Empordà i el Cap de Creus. La platja conserva les seves barques, pedres i espigons i el vent, molt sovint la tramuntana, copeja incessant aquest petit paradís.
Delta de l'Ebre. L'Escanyissada
2001
Fotografia
Fotografia

El Parc Natural del Delta de l'Ebre se situa a la desembocadura del riu Ebre, entre les comarques del Montsià i el Baix Ebre (Tarragona). Aquest paratge únic és una de les zones més humides i un dels llocs més curiosos de Catalunya. Les seves platges quilomètriques, els seus extensos arrossars i la seva majestuosa desembocadura, fa d'aquest parc joia de visita obligatòria. El visitant pot delectar-se amb escenes costumistes com veure a un grup de bous passejant per L'Encanyissada o observar l'entorn natural dels arrossars. Una altra sorpresa que ens ofereix el Delta, és l'Illa de Buda, una illa marítim-fluvial de forma triangular, formada pels sediments del ric Ebre just abans de desembocar en el Mediterrani.
Barcelona. Festa de la Mercè al Raval
2001
Fotografia
Fotografia

La Mercè és la patrona de Barcelona i també la festa major de la ciutat comtal. Té lloc el 24 de setembre, encara que els dies previs, el seu ajuntament s'encarrega que tots els ciutadans puguin gaudir d'activitats d'oci i culturals. La festivitat se celebra des de de l'any 1902 i reconeguda com a Festa d'Interès Turístic Nacional en 1980. Des dels seus inicis, Barcelona ha volgut mostrar el seu caràcter popular i fer partícips als seus ciutadans convidant-los a sortir al carrer. Entre els seus costums, destaca els famosos correfocs als carrers del centre històric o els gegants i els seus balls tradicionals. La Mercè s'acomiada fins a l'any següent amb el popular Piromusical en les fonts de Montjuïc.
Barcelona. Museu d'Art Contemporani (MACBA)
2001
Fotografia
Fotografia

Tortosa
2001
Fotografia
Fotografia

Barcelona. Mercat de la Boqueria
2001
Fotografia
Fotografia

Terra Alta
2001
Fotografia
Fotografia

La Torre de Claramunt. Casa de Rosa Rotllant
2001
Fotografia
Fotografia

Horta de Sant Joan
2001
Fotografia
Fotografia

Xerta
2001
Fotografia
Fotografia

Reus
2001
Fotografia
Fotografia

Girona. Pujada de sant Martí
2001
Fotografia
Fotografia

Port Lligat. Casa Dalí
2001
Fotografia
Fotografia

Girona. El Call
2001
Fotografia
Fotografia

Pirineus. Port de la Bonaigua
2001
Fotografia
Fotografia

Pirineus
2001
Fotografia
Fotografia

Barcelona. Festa de la Mercè a la Barceloneta
2001
Fotografia
Fotografia

Port Lligat
2001
Fotografia
Fotografia
ALTRES EXPOSICIONS :
obra recent 2008-2010
Viladecans
obra recent 2008-2010


MUSEUS FÍSICS DE LA FUNDACIÓ PRIVADA VILA CASAS:
BARCELONA

ESPAIS VOLART
Exhibicions temporals Art Contemporani

Espai Volart
BARCELONA

MUSEU CAN FRAMIS
Museu de Pintura contemporània

Can Framis
PALAFRUGELL

MUSEU CAN MARIO
Museu d’Escultura Contemporània

Can Mario
TORROELLA DE MONTGRÍ

MUSEU PALAU SOLTERRA
Museu de Fotografia Contemporània

Palau Solterra© 2015 Fundació Vila Casas   *   Avís legal i política de privacitat   *   Política de cookies   *   Mapa web   *   Anunzia